Universiteit van Luik richt Mukwege-leerstoel op

16/10/2018

De Universiteit van Luik (ULiège) richt een internationale leerstoel op over seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes bij gewapende conflicten. Het is de Mukwege-leerstoel, opgedragen aan de man die onlangs de Nobelprijs voor de Vrede won.

‘Doel is het interdisciplinair onderzoek ter zake te bevorderen, de kennis  te bundelen en de onderzoeksresultaten te verspreiden’, stelde Véronique De Keyser donderdag, ere-Europarlementariër en voorzitster van de Belgische vzw Les enfants de Panzi et d’Ailleurs, die psychische nazorg verleent aan kinderen die slachtoffer zijn van seksueel geweld bij conflicten. Dokter Denis Mukwege is die gynaecoloog met de bijnaam ‘De man die de vrouwen herstelt’. Hij is internationaal bekend omdat hij in de Democratische Republiek Congo opkomt voor vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld. Hij is gespecialiseerd in reconstructieve heelkunde en opereert ze in het ziekenhuis van Panzi (Bukavu, hoofdstad van Zuid-Kivu), dat hij heeft opgericht. Beseffend dat alleen een scalpel niet volstond om slachtoffers er weer bovenop te helpen, legde hij in 2013 de eerste contacten met artsen van het CHU van Luik om samenwerkingsprogramma’s op te zetten, met name inzake psychologische nazorg.

De Mukwege-leerstoel, die onder meer de kennis op het vlak van seksueel geweld tegen vrouwen bundelt, zal samenwerken met diverse Belgische en Afrikaanse universiteiten.  Er lopen contacten met andere universiteiten in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Bedoeling is ook elk jaar een groot symposium te houden. Het eerste is gepland in november 2019 in Luik, daarna een in een ander partnerland met de wens om de drie jaar dit symposium in Afrika te laten plaatsvinden.