Universiteit Luik op expeditie naar Groenland

10/07/2020

Expeditie Unu Mondo is vanuit Saint-Malo in Bretagne vertrokken naar Groenland, met aan boord een wetenschapper van de ULiège. Vier maanden lang gaan ze wetenschappelijk onderzoek doen en getuigenissen vergaren van de inwoners.

Het is de bedoeling zowel de klimaatverandering te bestrijden als de bevolking op te roepen concreet actie te ondernemen.

Het zogeheten katabataproject van de ULiège, gesteund door de professoren Damien Ernst en Xavier Fettweiss, wil de windvelden over het zuiden van Groenland meten. Zij menen dat het gebied beschikt over een enorm productiepotentieel aan hernieuwbare energie dankzij enerzijds de katabatische winden – vandaar de naam van het project – die over het zuiden van de regio waaien en anderzijds de enorme oppervlakte geschikt voor windturbines. Volgens hun berekeningen kan er het equivalent van 200 kernreactoren aan goedkope energie worden geproduceerd. Professor Damien Ernst vindt Groenland de ideale plek voor de bouw van een immens windpark dat alle kernreactoren in Europa zou kunnen vervangen en aldus de omschakeling naar groene energie versnellen. Er komen drie weerstations om die hypothese aan te tonen, onder leiding van ULiège-onderzoeker en expeditielid Michaël Fonder. Ze moeten de sterke valwinden meten. Later zullen de stations volledig autonoom werken en vanop afstand worden bediend.

Als de hypothese waar blijkt, kan de energietransitie op Europese schaal aanzienlijk worden versneld.