UNamur ontwikkelt screeningtest voor Covid-19

25/03/2020

Iedereen weet ondertussen dat screening een van de belangrijkste elementen vormt in de strijd tegen Covid-19. Daarom moeten we tests kunnen uitvoeren. Momenteel kampen we echter met een tekort omdat ze allemaal gebaseerd zijn op dezelfde chemische stoffen.

 

Professor Benoît Muylkens, viroloog aan de Universiteit van Namen (UNamur), heeft een methode ontwikkeld op basis van RNA-extractie. Die techniek haalt de genetische code uit het virus met behulp van een dampkap, een centrifuge en een chemische verbinding.

 

Dit proces vraagt niet alleen de juiste vaardigheden, maar is ook arbeidsintensief: 24 onderzoekers en logistieke medewerkers zijn bezig met het stellen van de diagnose. De bedoeling is om 500 tests per dag te doen, alleen al voor UNamur.

 

Deze toename van het aantal tests "zal het mogelijk maken nieuwe broeihaarden op te sporen, het vertrouwen van de eerstelijnsartsen in het systeem te herstellen en dokters en verpleegkundigen te beschermen", aldus Muylkens. Het voordeel van deze test is dat hij gemakkelijk reproduceerbaar is. UNamur deelt haar techniek met laboratoria over de hele wereld.

Vijftien  dagen na de lancering wordt de test over de hele wereld gebruikt: Frankrijk, Engeland, USA, Bolivia, Colombia,... en is het 99% betrouwbaar, het neemt 6 uur tijd in beslag om tot een resultaat te komen.  

Een sprankeltje hoop in de strijd tegen het coronavirus