ULB-VUB-expeditie brengt meteorietkanjer van 7,6 kg mee van Antarctica

26/01/2023

De opwinding was groot toen het internationale onderzoeksteam onder leiding van de ULB rond de jaarwisseling onder de vijf gevonden meteorieten op Antarctica op een kanjer van liefst 7,6 kg stootte. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen gaat ze nu op hun chemische samenstelling analyseren.

Het gaat hier om een zogeheten chondriet, een stenige en silicaatrijke meteoriet die veel metaal bevat. Hij is afkomstig uit een asteroïdengordel en plofte wellicht tienduizenden jaren geleden neer op Antarctica, meer bepaald in de blauwe ijszone van Nils Larsen, een 60-tal km van het Belgische Prinses Elisabethstation. Oude ijslagen die eeuwenlang onder enorme druk ondergronds zijn samengeperst kleuren blauw voor ze door de stuwing van onderliggende bergtekens dagzomen. Een ULB-studente glaciologie vermoedde terecht dat die ijszone ook een accumulatiezone was, zeg maar een verzamelplaats voor meteorieten.

Naar schatting zijn in de 20e eeuw 45.000 meteorieten gevonden op Antarctica. Het continent is dan ook om diverse redenen een uitstekende vindplaats. Zo remmen de koude en de droge lucht de verwering van de zwarte brokken uit de ruimte af. Ze vallen ook sterk op in de ijzige of besneeuwde vlakten. Zelfs als ze in het ijs wegzinken, stuwt de schurende beweging van de gletsjers tegen de rotsen ze na verloop van tijd weer naar de oppervlakte.

Benieuwd wat we uit deze indrukwekkende vondst nog meer over ons zonnestelsel en onszelf kunnen leren.