UCLouvain zet grote stap vooruit met been-enkelprothese

20/11/2020

Traditionele beenprotheses zijn zwaar, hinderlijk, lawaaierig en peperduur. Het expertisecentrum Louvain Bionics van de UCLouvain heeft een revolutionair prototype klaar dat die bezwaren overwint.

Jaarlijks raken zowat 200.000 mensen wereldwijd, waarvan 1.800 Belgen, een been kwijt door complicaties van diabetes, een ongeluk, een aangeboren ziekte, bot- of spierweefselkanker. Ze moeten opnieuw leren stappen met een prothese. De levenskwaliteit van wie een amputatie heeft ondergaan, verbetert wel aanzienlijk dankzij de almaar ingenieuzer materialen die worden gebruikt en nu ook de slimme robotica.

Maar Louvain Bionics werkt sinds enkele jaren aan een baanbrekende bionische been-enkelprothese, een 3D-staprobot die de menselijke bewegingen probeert te doorgronden en getrouw na te bootsen. Hij is lichter, compacter en dus een stuk comfortabeler dan zijn mechanische voorgangers. Alle technologische onderdelen zijn geïntegreerd in de voet van de prothese, behalve voorlopig de batterij, wat betekent dat er nog moet worden gesleuteld aan de ergonomie. Voorts blijven er nog enkele werkpunten over. Zo moet een slijtagetest de duurzaamheid van de materialen aantonen, de prothese geschikt zijn voor zowel een vlakke ondergrond als voor trappen en de prijs onder de 5.000 euro blijven.

UCLouvain heeft een vierjarig partnerschap gesloten met de tweede grootste fabrikant ter wereld van bionische protheses. Het definitieve model wordt op de markt verwacht in 2026 of 2027.