UCLouvain vertrouwt op plantenextract tegen hartspierverdikking

21/10/2020

Hart- en vaatziekten blijven wereldwijd de grootste doodsoorzaak. Daar heeft hartinsufficiëntie ten gevolge van hartspierverdikking veel schuld aan. De UCLouvain ziet een mogelijke remedie in de plantenwereld.

Hypertrofie of hartspierverdikking kan het gevolg zijn van zogeheten oxidatieve stress, een stofwisselingstoestand waarbij meer zuurstofverbindingen dan normaal vrijkomen en schade wordt veroorzaakt aan cellen en weefsels. Maar hoe oxidanten de aandoening uitlokken, is niet duidelijk. Wel dat antioxidanten geen afdoend middel daartegen zijn.

 

Tal van celtypes, ook hartcellen, produceren waterstofperoxyde, een bekend antisepticum. In lage concentraties is het een heilzame stof, maar in hogere zendt het signalen uit die onder meer hypertrofie veroorzaken. Bij stress produceren hartcellen waterstofperoxyde buiten de cellen. Zoals bij plantenwortels wordt die stof via zogeheten aquaporine-1, een bepaald eiwit, getransporteerd naar de hartcellen van knaagdieren en de mens. En dat leidt tot hypertrofie.

 

In de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde, wordt al eeuwen brahmi gebruikt. Wetenschappers van de UCLouvain hebben ontdekt dat een molecule in brahmi-extract dat aquaporine-1 de pas afsnijdt en bij knaagdieren het ontstaan van hypertrofie als reactie op stress, zoals verhoogde bloeddruk, voorkomt. Brahmi is makkelijk verkrijgbaar en heeft zijn nut al bewezen voor neurologische aandoeningen. De hoop is gegrond dat dat ook zo zal zijn in het geval van hartinsufficiëntie.