UCLouvain helpt strijd tegen borstkanker vooruit

24/03/2022

Belgische wetenschappers van de UCLouvain hebben een medicijn ontdekt tegen recidieven en uitzaaiingen van borstkanker. Een wereldprimeur en mogelijk een revolutie voor de behandeling en opvolging van borstkanker.

Al ruim zeven jaar werken Pierre Sonveaux, FNRS-wetenschapper bij het Institut de recherche expérimentale et clinique van de UCLouvain, en zijn team aan dit project. De wetenschappers achterhaalden dat MitoQ, een medicijn dat werd ontwikkeld voor andere ziektes dan kanker, het risico op uitzaaiingen en lokale recidieven van de kanker aanzienlijk verkleint. Daartoe behandelden ze muizen die leden aan menselijke borstkanker op dezelfde manier als kankerpatiëntes in het ziekenhuis: boven operatief ingrijpen en chemotherapie dienden ze die MitoQ-molecule toe. Zo konden ze aantonen dat de molecule verenigbaar is met chemotherapie maar ook dat deze behandeling zowel recidieven (75% van de gevallen) en uitzaaiingen (80% van de gevallen), de grootste doodsoorzaken, zou kunnen voorkomen. Omgekeerd recidiveerde en zaaide de kanker zich bij de meeste onbehandelde muizen uit.

Muizen, jawel. Maar wat met mensen? MitoQ heeft de klinische fase I-studie met succes doorstaan, die de toxiciteit van de molecule bij de mens test. Nu moet het medicijn getest worden op kankerpatiëntes alvorens het breder kan worden toegediend.

Het ziet er veelbelovend uit!