UCL werkt aan supercondensatoren van de toekomst
Onderzoekers van de Université Catholique de Louvain (UCL) en van de Rice University (USA) realiseren ongelooflijke doorbraak met ontwikkeling van een nieuw materiaal.
Supercondensatoren zijn technisch bijzondere condensatoren met een vermogens- en een energiedichtheid die het midden houdt tussen batterijen en traditionele condensatoren. Het voordeel ten opzichte van batterijen is dat ze elektrische energie opslaan waarmee een hogere vermogensdichtheid mogelijk is en sneller energie afgeven. Ze hebben ook een langere levensduur.
Die opslagsystemen worden met name gebruikt als buffer tussen de snelheidsvariator en de batterijen in elektrische auto’s, of voor de opslag van elektrische energie in extreme omstandigheden, zoals om een locomotief te starten of om de oriëntatie van windturbinebladen te controleren, bijvoorbeeld.
Het nieuwe materiaal, ontwikkeld door drie teams van de UCL en één van Rice University, zal op termijn de ontwikkeling mogelijk maken van energieopslagsystemen die de functies van batterijen en van supercondensatoren combineren.
Dit nieuwe hybride materiaal beschikt over ongeziene eigenschappen. Het bestaat uit verschillende koolstofvarianten en een polymeergel die het TEMPO-label kregen en een rol spelen in de energievoorziening.
De studie kwam er met subsidies van het ‘Programme d’excellence’ BATWAL, gecoördineerd door de UCL, met als doel de ontwikkeling van een nieuw type schilderbare lithium-ionbatterijen voor lokale opslag en hun integratie in het wereldwijde netwerk voor efficiënt energiebeheer.