UAntwerpen en ULB samen tegen infectieziekten

14/05/2020

De Belgische federale regering heeft besloten 20 miljoen euro te investeren in de bouw van een complex dat infectieziekten bestrijdt. De Universiteit Antwerpen en de Université Libre de Bruxelles gaan nauw samenwerken aan dit unieke project, dat België moet wapenen tegen epidemieën als die van corona. Er komen infrastructuur en instrumenten om sneller vaccins en tests te kunnen ontwikkelen.

In 2021 verrijst er een eerste complex op de UA-campus voor inoculatie bij mensen, om sneller vaccins te kunnen ontwikkelen en evalueren. Daarna volgt een nieuw immunologisch laboratorium op de ULB in Brussel, dat essentieel is om de immuunrespons ten gevolge van die vaccins te analyseren. Dat lab zal ook opkomende ziekteverwekkers moeten identificeren en geschikte testapparatuur ontwikkelen, voor wanneer er een nieuwe pandemie zou uitbreken.

Het doel is de capaciteit inzake klinische studies in België op te drijven en de internationale gemeenschap te helpen het beste vaccin te selecteren om epidemieën de baas te kunnen.Het project wordt trouwens een publiek-privaat partnerschap.