Twee Belgen voor een kleintje noch voor koude vervaard

31/03/2022

Twee Belgische avonturiers gaan een zotte uitdaging aan: een triatlon op Groenland in dienst van de wetenschap.

In april 2022 starten de Brusselaars hun buitengewone odyssee naar een van de meest onherbergzame gebieden ter wereld, Groenland. Daar wacht hun een 5 maanden lange triatlon, een poolexpeditie van 600 km op ski’s, 1.000 km zeekajakken en 1 km klimmen langs een verticale rotswand, alles helemaal op zichzelf. Een dubbele uitdaging, want op het sportieve wil het duo een wetenschappelijke dimensie enten. De hele tocht lang door het gebied dat in de frontlinie van het ijsverlies staat, gaan ze milieugegevens inzamelen voor drie Belgische centra: de ULB, de ULG en de Koninklijke Sterrenwacht van België, die van hun terreinkennis mogen meeprofiteren. Voor de ULB zullen ze nauw samenwerken met wetenschappers die geïnteresseerd zijn in een ‘donkere zone’, veroorzaakt door algengroei en ontdekt door satellieten. De monsters van de avonturiers zouden meer klaarheid daarin moeten scheppen.

Het erg gewaagde project gaat al vlot over de tong en betrekt het grote publiek meer bij wetenschappelijk onderzoek. Er is een documentaire (Sioux productions) in de maak over deze erg ambitieuze onderneming, wat de betrokkenheid nog zou stimuleren.

Op dit ogenblik maken onze twee avonturiers zich klaar: van skiën in de Vogezen over kajakken in Cornwall tot klimmen in Zion National Park, ze rijgen de ‘pre-expedities’ aaneen.