Tarwe en maïs zet Belgisch bio-ingenieur in tegen conflicten in de wereld
Belgisch bio-ingenieur Bram Govaerts draagt via verbeterde voedselzekerheid bij tot minder honger en ondervoeding en meer stabiliteit in de wereld. Reden genoeg voor de Belgische Christoffel Plantijnprijs om hem te lauweren voor dit waardevolle werk.
Bram Govaerts studeerde bio-ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven. In Mexico legde hij zich aan het Internationaal Centrum voor de Verbetering van Maïs en Tarwe (CIMMYT) aanvankelijk toe op de productie van hoogrenderende en ziektebestendige tarwerassen. Nu is zijn klemtoon verschoven naar biodiversiteit van beide cultuurgewassen.
Er wordt naar gestreefd met innovatieve technieken duurzame voedselzekerheid en weerbare landbouwsystemen op te bouwen in de regio’s die globaal extra te lijden hebben onder de klimaatverstoring. Met gepaste bodembewerkingstechnieken, teeltrotatie en bodembedekking komen de boeren al een heel eind. Maar de beste garantie daarvoor is de biodiverse zadenbank van het CIMMYT: liefst 28.000 maïs- en 140.000 tarwevariëteiten. Voor elk type weersextreem - droogte, hitte, wateroverlast … - wordt naar oplossingen op maat gezocht. Welke droogteresistente variëteit uit de bank kruisen met de gewassen op het veld om de opbrengst te maximaliseren? Zijn verhoogde zaaibedden of greppels een optie bij overvloedige neerslag?
Klimaatschokken aldus opvangen kan een brede positieve impact hebben op de voedselvoorziening, zelfs de migratiedruk en de mondiale stabiliteit. Niet alleen in het kwetsbare Zuiden, maar wereldwijd.