Superscanner Revolution APEX voor UZ Brussel

17/01/2020

Wie in het UZ Brussel voortaan onder de CT-scanner moet, wachten een aanzienlijk lagere dosis contrastvloeistof en röntgenstralen. Bovendien volstaat amper 0,3 seconde voor één volledige lichaamsscan met tot wel 5.000 perfecte beelden.

CT staat voor Computed Tomography of computertomografie. Daarbij worden röntgenstralen door het lichaam gestuurd om in weefsels, bloedvaten of botten afwijkingen op te sporen, zoals tumoren, breuken, bloedingen … Traditionele scanners beschikken over bepaalde snufjes, maar de Revolution APEX, de supervariant van General Electric, zorgt voor een doorbraak in de medische beeldvorming door de andere op allerlei gebieden de loef af te steken.

De voordelen zijn legio: amper 30 ml contrastvloeistof tegenover 80 à 100 ml vroeger, wat veel gezonder is voor de nieren en de bloedvaten; een aanzienlijk  lagere dosis röntgenstralen; grote oppervlakken scannen en toch beduidend betere beelden zonder ruis produceren; betere afstemming op maat van de patiënt. Het meest opvallend is de artificiële intelligentie-technologie. Op basis van eerder verwerkte scangegevens zijn de computeralgoritmes in het apparaat veel efficiënter. Door dat betere databeheer weten ze bijvoorbeeld vooraf welke weefsels of organen ze moeten onderzoeken en welke niet.

Het UZ Brussel is een van de drie ziekenhuizen wereldwijd dat met deze superscanner, waar een prijskaartje aan hangt van 1,5 tot 2 miljoen euro, aan de slag kan. De vooruitzichten zijn veelbelovend.