Superantibioticum ontdekt in Luik

17/05/2019

Een team van de Universiteit van Luik toont aan dat een medicijn tegen coronaire ziekten een krachtig antibioticum is, namelijk tegen superbacteriën.

De onderzoekers ontdekten dat het plaatjesremmend medicijn ticagrelor (in België op de markt onder de naam Brilique®) de bacteriën kan doden die resistent zijn tegen de klassieke antiobiotica, en dat veel sneller. Ticagrelor is een van ’s werelds meest voorgeschreven geneesmiddelen. Het helpt cardiovasculaire aandoeningen, zoals infarcten en beroerten, te voorkomen.

Dit betekent een grote doorbraak in de strijd tegen infecties door superbacteriën die resistent zijn tegen de veelgebruikte antibiotica in de ziekenhuizen. Wereldwijd maakt men zich zorgen over die bacteriën, die de gezondheid van de hele wereldbevolking ernstig bedreigen. Zij zijn immers de hoofdschuldigen bij infecties gerelateerd aan medische implantaten, prothesen, bloedvergiftiging… Hun resistentie tegen de momenteel beschikbare antibiotica veroorzaakt een verhoogd sterftecijfer en een stijging van de kosten van de gezondheidszorg.

Deze grote doorbraak laat de Luikse wetenschappers dromen van nieuwe therapeutische strategieën op basis van de werking van ticagrelor. Hun onderzoek wordt wellicht cruciaal in de strijd tegen bacteriële infecties en resistentie tegen antibiotica.