Sonaca print lucht- en ruimtevaartonderdelen in 3D

20/07/2016

Het Belgische luchtvaartbedrijf Sonaca zal vanaf 2017 voor het eerst lucht- en ruimtevaartonderdelen uit titanium in 3D printen. De onderneming uit Gosselies wil op termijn marktleider in het nieuwe domein worden en gelijktijdig nieuwe jobs creëren.

Samen met de Franse joint venture Fives-Michelin Additive Solutions (FMAS) zal het Belgische bedrijf Sonaca lucht- en ruimtevaartonderdelen uit titanium in 3D printen. Die nieuwe productietechniek is momenteel aan een opmars bezig en lijkt oudere technologie naar de achtergrond te verdrijven. “Als onderneming moesten we ook op de kar springen, anders dreigde een deel van onze business te verdwijnen”, legt bedrijfsleider Bernard Delvaux uit. “We hopen andere luchtvaartbedrijven te inspireren, in de toekomst marktleider te worden en nieuws jobs te creëren.”

Sonaca zet al enkele jaren sterk in op innovatie. In het kader van het EU onderzoeksprogramma Horizon 2020 gaat het bedrijf via interne en open innovatieprojecten op zoek naar lichtere en goedkopere lucht- en ruimtevaartonderdelen. Begin dit jaar wierp die keuze zijn eerste vruchten af, toen Sonaca samen met zijn Amerikaanse partner BRM de JEC 2016 World Innovation Award in ontvangst mocht nemen. Het bedrijf uit Gosselies, in de buurt van Charleroi, ziet de nieuwe samenwerking met het Franse FMAS als een kans om verder te vernieuwen.

De Sonaca Group heeft zijn hoofdzetel nog steeds in België, maar heeft ondertussen ook productievestigingen in Brazilië, Canada, China en Roemenië. In totaal telt het bedrijf meer dan 2.500 werknemers van wie 350 ingenieurs. Sonaca is de opvolger van Avions Fairey dat tot de jaren ’70 in opdracht van de Belgische overheid vliegtuigen bouwde. Toen het moederbedrijf Fairey UK in financiële moeilijkheden terecht kwam, nam de Belgische overheid Sonaca over. Tot op vandaag heeft het Waalse Gewest, bevoegd voor de gewestelijke aangelegenheden in Wallonië, aandelen in het bedrijf.