Snorkelmaskers in de strijd tegen het coronavirus

08/05/2020

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) stort zich op de productie van adapters voor duikmaskers. Ze zijn alleen bruikbaar in een medische omgeving, voor het zorgpersoneel dat in contact komt met coronapatiënten.

De groep BruBotics (Brussels Human Robotic Research Center) van de VUB, zoals ook de Fransen, kwam op het idee de duikmaskers die door de winkelketen Decathlon worden verkocht, om te vormen. In het nieuwe beschermingsmiddel tegen het coronavirus is alleen de snorkel vervangen door een nieuwe adapter, een erg efficiënte antivirale/antibacteriële filter. 

In België kon de afdeling gespecialiseerd in infectieziekten van het UMC Sint-Pieter in Brussel dit vrij originele systeem al testen en goedkeuren. Kort daarna werd, gezien het succes, rond de VUB een consortium opgericht waarin onder meer het bedrijf Decathlon en verzekeringsgroep Ethias zijn samengebracht. Zo kan de productie van dit nieuwe masker op grote schaal worden opgestart, dankzij de mal ontworpen door BIC, een bedrijf dat aanstekers maakt. Na Frankrijk is België het tweede land waar de adapters worden verdeeld.

Momenteel kan alleen het zorgpersoneel de nieuwe beschermingsmaskers aanvragen. Ze worden volledig gratis geleverd aan de Belgische zorginstellingen.