Snelste PCR-test is Belgisch

23/02/2022

PCR-test van Belgisch bedrijf geeft in minder dan 20 minuten de uitslag en is even betrouwbaar als klassieke PCR-COVID-19-test.

Deze innovatieve technologie danken we aan gezamenlijk onderzoek van miDiagnostics, een spin-off van het Vlaams interuniversitair onderzoekscentrum voor micro-elektronica en nanotechnoligie (Imec), en de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit. Zoals voor elke medische procedure werd een vooronderzoek verricht, hier onder 600 reizigers op Brussels Airport gedurende twee jaar en met succes*.

Ter herinnering: de klassieke PCR-tests geven de uitslag momenteel pas na drie tot 48 uur. Maar deze Belgische uitvinding verkort de doorlooptijd tot minder dan 20 minuten, dankzij de miniaturisatie van een proces gebaseerd op siliciumtechnologie (een elektropositieve metalloïde dat overvloedig in de aardkorst aanwezig is).

Hoewel de monsters nog altijd met een neuswisser worden genomen, zijn ook veelbelovende resultaten geboekt met een prototype van de ademtest die Imec tegelijkertijd heeft ontwikkeld. Dit procedé, nog altijd in vooronderzoek, is lang niet zo hinderlijk als de gebruikelijke neus-keelwisser. Het zou in de nabije toekomst ook wetenschappelijk gevalideerd kunnen worden.

De ultrasnelle test die in België is ontwikkeld zal vanaf april breed in de markt kunnen worden gezet. Het zou de procedures vlotter moeten laten verlopen, meer bepaald op de luchthavens wereldwijd.

Lees meer