Slimme kunstarm Universitair Ziekenhuis Gent is wereldprimeur
Chirurgen van het Universitair Ziekenhuis Gent (UZ Gent) creëerden een unieke kunstarm die men, net zoals bij een gewone arm, kan besturen via de hersenen. De behandeling combineert twee innovatieve technieken uit de orthopedische chirurgie en de revalidatiegeneeskunde en is daarmee uniek. De kunstarm werd via een implantaat in het bot van de bovenarm bevestigd, daarnaast werden de resterende zenuwen aan de spieren gekoppeld. Andere ziekenhuizen bieden deze technieken reeds afzonderlijk aan, maar het UZ Gent is de eerste die beide combineert. De voordelen voor de patiënt zijn groot. De verbinding is stabiel, biedt meer bewegingsvrijheid en een hoger comfort.
De jonge Gentenaar Samy Meziani verloor zijn rechterarm bij een ongeval twee jaar geleden. De chirurgen plaatsten een staaf in het bot van zijn bovenarm waarop ze de prothese bevestigden. "Met deze techniek is de prothese stabieler en flexibeler," zegt revalidatiearts Sybille Geers. "De patiënt heeft ook geen hulp nodig om hem aan en uit te zetten."
De chirurgen sloten vervolgens de zenuwen in de arm aan op de borstspier van Meziani. Nu de zenuwen aan elkaar zijn gegroeid, gebruikt Meziani zijn hersenen om de spieren activeren. Elektroden op de huid pikken die spiersignalen op, waardoor hij de bewuste spieren nu met zijn gedachten kan aansturen. Na acht maanden oefenen is Meziani nu in staat zijn prothese vrij intuïtief te bedienen door eenvoudigweg te denken aan de beweging die hij wil uitvoeren. "Toen ik een glas kon vastnemen met mijn prothese, huilde ik van vreugde," zei hij. Meziani kan ook de vingers van zijn handprothese afzonderlijk bewegen en ook tegelijk zijn pols draaien en elleboog buigen.
Behandelend orthopedisch chirurg Wim Vanhove legt uit: "De combinatie van de osseoïntegratie en de herbezenuwing zorgt ervoor dat patiënten die met bijvoorbeeld een hoge armamputatie worden geconfronteerd, toch een stabiele prothese krijgen en die ook goed kunnen bedienen. De patiënt kan de hand niet alleen openen en sluiten, maar bijvoorbeeld ook simultaan de elleboog buigen en de pols draaien. Door de herbezenuwing vermindert ook het risico op zenuw- en fantoompijn. Het succes van deze ingreep maakt de weg vrij voor nieuwe evoluties die de patiënt nog meer comfort en bewegingsvrijheid geven. De mogelijkheden evolueren zeer snel, maar verder onderzoek blijft nodig."