Seneffe zal actieve bestanddelen coronavaccin leveren

31/08/2020

De wereld zoekt koortsachtig naar een vaccin tegen Covid-19. Zo ook de universiteit van Oxford. Novasep zal de actieve bestanddelen van dat Oxford-vaccin op zijn site in Seneffe produceren.

Van de 120-tal potentiële vaccins die nu wereldwijd in ontwikkeling zijn, staat dat van de Britse universiteit in Oxford momenteel het verst in de testfase. Afhankelijk van de klinische resultaten zou het in de loop van 2021 op de markt komen. De universiteit werkt samen met het Franse farmabedrijf Novasep en met de Zweeds-Britse biofarmareus AstraZeneca. Het eerste is Europees marktleider wat betreft de productie van de actieve substantie, de zogeheten virale vectoren, en de tweede mag het vaccin op de markt brengen. De technologie voor die virale vectoren werd eerder al met succes toegepast, namelijk voor het SARS-2-vaccin. Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland hebben de handen in elkaar geslagen en samen al 300 miljoen dosissen van het Oxford-vaccin besteld om straks de Europese markt te bevoorraden.

Van de tien sites die Novasep in drie landen heeft, is die van Seneffe uitgekozen omdat hij biotechnologisch hoog staat aangeschreven en snel extra mankracht kan inzetten. Verwacht wordt dat de deal een 100-tal banen zal opleveren, bovenop de al 1.500 nu.