Schoongemaakt water gebruiken als duurzame energiebron

31/10/2024

De Belgische waterzuiveraar Aquafin wil riothermie snel een duw in de rug geven. Potentieel is er genoeg. Door warmte uit afvalwater te hergebruiken zou je liefst 400 grote gebouwen in Vlaanderen kunnen verwarmen.

Het gros van ons huishoudwater spoelt via de riolering naar een waterzuiveringsinstallatie. Daar wordt alles wat erin zit aan voedselresten, zeep, wc-papier, ontlasting … uitgehaald. Het lauwe schoongemaakte water wordt nog altijd grotendeels geloosd in een rivier of in de zee. Slechts een handvol projecten recupereert nu al de warmte uit afvalwater om er gebouwen mee te verwarmen, zoals het hoofdkwartier van Aquafin in Mechelen. Nog in Mechelen komen er flatgebouwen en in Sint-Niklaas een zwembad en een sportcomplex die water uit de riool gaan krijgen. Tegen januari 2025 wil men een duidelijk overzicht van alle riolen in Vlaanderen die geschikt zijn voor warmteafname. Het warmteaanbod zou dan gaan naar projecten met de grootste impact om maximaal te verduurzamen en zo bij te dragen tot de klimaatdoelstellingen. Wat fossiele brandstoffen overbodig maakt. Zo denkt men tot 40.000 ton CO₂ te kunnen besparen voor heel Vlaanderen.

Technisch samengevat verloopt het procedé als volgt. Een warmtewisselaar haalt de warmte, gemiddeld een 18°C,  uit het afvalwater dat het zuiveringsstation heeft schoongemaakt. Die warmte wordt daarna opgevoerd met een warmtepomp tot een 75°C. Via het net stroomt dat opgewarmde gezuiverde water terug om gebouwen en kraanwater te verwarmen.