Ruimtestation ISS heeft Belgische magnetometer OSCAR-QUBE aan boord

08/09/2021

Studenten van de UHasselt waren opgetogen en trots toen ze vernamen dat de Franse ESA-astronaut Thomas Pesquet hun diamantgebaseerde kwantummagnetometer OSCAR-QUBE met succes had geïnstalleerd in het ruimtestation ISS. En al helemaal toen bleek dat enkele uren later de eerste data zonder technische problemen binnenkwamen.

 

Het was de kroon op een boeiend en inspannend wetenschappelijk avontuur om met grote snelheid en uiterste precisie het magnetische veld rond de aarde in kaart te brengen. Dat veld is opgebouwd uit meerdere signalen afkomstig van uiteenlopende interne en externe bronnen, zoals de vloeibare aardkern, ondergrondse mineraalreserves, zonnestormen … Het universiteitsteam van de UHasselt, door de ESA geselecteerd als beste van de tien deelnemende Europese teams om met eigen experimenten op de proppen te komen, hoopt met zijn OSCAR-QUBE de manier waarop de magnetometrie in de ruimte wordt toegepast te veranderen.

 

Diverse bedrijven hebben via sponsoring mee bijgedragen tot het welslagen van OSCAR-QUBE. Dit grootse project helpt de wetenschapstechnologie vooruit, legt voor de betrokken studenten de basis van hun carrière in die sector en kan andere ertoe aanzetten op hun beurt groots te denken.