Ruimte vergroent dankzij Belgische start-up
Nu worden de Arianeraketten in Frans-Guyana nog aangedreven met vervuilende grijze waterstof. Be.Blue, de jonge start-up van de universiteit van Luik, stapt samen met andere partners in een ambitieus en grootschalig project om groene waterstof in de ruimte te lanceren.

Het project kreeg de welluidende naam Hyguane, een samentrekking van hydrogène, het Frans voor waterstof, en Frans-Guyana, waar de Europese lanceerbasis Spaceport is gevestigd. Er is een proeffabriek gepland om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen als koolstofdioxide per jaar met duizenden tonnen te verminderen door groene waterstof te produceren. Dat levert naast een onmiskenbaar ecologisch een financieel voordeel op, doordat de prohibitieve Europese belasting zo kan worden vermeden. Zodra het project is goedgekeurd, kan het worden uitgebreid naar het hele Franse overzeese gebied om mensen en goederen te transporteren.
Te midden van het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA) en de zestal wetenschappelijke, industriële en academische partners speelt Be.Blue een centrale rol. Het zal de cellen testen waarin de waterstof wordt opgeslagen en nagaan hoe die in Spaceport kunnen werken. De knowhow opgedaan in de ruimte wil Be.Blue dan in Europa op het land inzetten, met name bij auto’s en vrachtwagens. Om de groene technologie te promoten, ten slotte, wil de universiteit van Luik samen met die van Guyana de nodige opleidingen en onderzoek organiseren.
Een mooi voorbeeld van trans-Atlantische samenwerking.