Röntgenvrije CT-botscan in 3D bij UZ Gent: wereldprimeur!

25/03/2021

Voor een grondige diagnose én correcte behandeling van botletsels is traditioneel een CT-scan vereist. Maar die gaat wel gepaard met potentieel gevaarlijke röntgenstraling. Voortaan helpt artificiële intelligentie het UZ Gent onschadelijke MRI-beelden omzetten in even accurate CT-beelden, in 3D.

MRI-beeldvorming is geschikt om zachte weefsels, zoals spieren, te onderzoeken. Dat gebeurt aan de hand van onschadelijke radiogolven. Voor botstructuren, zoals de rug, de heupen of de heiligbeengewrichten was men tot nu toe aangewezen op röntgenstralen, die dan weer een verhoogd risico op kanker inhouden. Radiologen van het UZ Gent en het Nederlandse softwarebedrijf MRIguidance hebben na drie jaar intens samenwerken met succes een nieuwe technologie ontwikkeld, gebaseerd op artificiële intelligentie, om MRI-beelden van botstructuren nauwkeurig om te zetten in synthetische 3D-CT-beelden. Zonder dat er schadelijke röntgenstraling aan te pas komt. Gewoon de patiënt na de standaard-MRI een paar minuten langer scannen volstaat.

Deze primeur haalde het toonaangevende vakblad Radiology. En er is nog meer goed nieuws. Waarschijnlijk zullen 500 patiënten per jaar de nieuwe scan kunnen laten maken en mogelijk is die in de toekomst ook geschikt voor andere botten, zoals de hele wervelkolom. Maar daarvoor is nog bijkomend onderzoek nodig.