Risico op hartaanvallen aflezen in de ogen

23/02/2022

Op basis van oogscans is het wetenschappers van de KU Leuven gelukt te voorspellen of iemand binnen het jaar een hartaanval kan krijgen. Deze belangrijke doorbraak is nu mogelijk dankzij de verwerking van een reeks gegevens door artificiële intelligentie.

Deze nieuwe techniek, die de opsporing van hartproblemen zou moeten revolutioneren, danken we aan een internationaal team van wetenschappers onder leiding van professor Alex Frangi van de KU Leuven. Want hoewel al bekend was dat geringe veranderingen in de bloedvaatjes van het netvlies mogelijk een voorteken zijn van een cardiovasculaire ziekte, beschikte de medische wereld niet over de middelen om zo precies het risico op een hartaanval op te pikken.

Concreet is de diagnose gebaseerd op de analyse van netvliesscans gelinkt aan een reeks gegevens, zoals leeftijd en geslacht. De doorbraak zit niet zozeer in het gebruikte materiaal, want oogartsen gebruiken die netvliesscanners gewoonlijk al, maar wel in de verwerking van de gegevens door artificiële intelligentie (AI).

Het AI-systeem dat de Belgische wetenschappers uitwerkten, linkt immers, automatisch en precies, het uitzicht van de kleine bloedvaatjes in het netvlies aan een mogelijk risico op kransslagaderaandoeningen. Zo kunnen met 70% à 80% nauwkeurigheid hoogrisicopatiënten snel en preventief worden doorverwezen.

Het is bekend dat hart- en vaatziekten wereldwijd de hoofdoorzaak zijn van vroegtijdig overlijden en dus zou deze nieuwe en overigens goedkope technologie zeer zeker op wereldschaal moeten worden toegepast.