Revolutie ontketenen in antibioticaresistentie
Belgische wetenschappers deden een ontdekking gebaseerd op een gloednieuw en erg veelbelovend actiemodel dat mogelijk een ernstig volksgezondheidsprobleem kan helpen oplossen.

De laatste generatie antibiotica is al bijna veertig jaar oud, waardoor nieuwe vormen van resistentie tegen bacteriële populaties opduiken. Een ernstig volksgezondheidsprobleem op wereldschaal dat, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), jaarlijks wereldwijd 1,27 miljoen mensen het leven kost, waarvan ruim 500 in België. En het worden er almaar meer.
Santero Therapeutics, een Belgisch biotechbedrijf, gaat het probleem aanpakken. Deze start-up, in 2021 opgericht als spin-off van de ULB, met hoofdkantoor in het Waals-Brabantse Mont-Saint-Guibert meldde zopas een belangrijke ontdekking te hebben gedaan die zou moeten leiden tot een nieuwe generatie antibiotica.
Het team van hoogleraars Cédric Govaerts en Abel Garcia-Pino koos voor een vernieuwende aanpak. Die wil de resistentie van bacteriën tegen chemische stress aanvallen en een eerste resultaat in vivo is een feit. Het experiment in het labo toonde aan dat de moleculeninjecties tot 100 keer de infectie in het bloed van een muis met sepsis deed afnemen.
Het doel is nu van deze ontdekking gebruik te maken om medicijnen te ontwikkelen. Binnen drie jaar zouden klinische proeven bij de mens moeten volgen. Gehoopt wordt dat daarna de strijd kan worden opgevoerd tegen een ruim gamma van ziekteverwekkende bacteriën die vandaag de volksgezondheid ernstig in gevaar brengen.