Qarman, een Belgische ruimteheld

02/12/2019

De satelliet moet uitzoeken hoe bepaald ruimtepuin in de dampkring terugkeert en uiteenvalt. Het is ook voor het eerst dat een nanosatelliet van dit type deze "binnenkomst" overleeft.

Er bestaan twee soorten ruimtepuin. Nog werkende satellieten die kunnen worden teruggebracht en zij die, in een baan om de aarde, de ruimte daarrond doen dichtslibben. De laatste vormen een enorme bedreiging voor ruimtemissies. Om de hoeveelheid ruimtepuin te beperken is het essentieel na te gaan hoe het in de dampkring uiteenvalt.

En dat is waar Qarman om de hoek komt kijken! Deze satelliet, gemaakt door de Belgische bedrijven Melotte en Voxdale, werd gelanceerd met een Falcon-9 van Space X Company uit Cape Canaveral, Florida. De CubeSat werd geplaatst in een drakencapsule die al twee keer eerder was gebruikt.

Het gaat wetenschappers van het Von Karman Instituut in staat stellen na te gaan hoe ruimtepuin terug naar de aarde komt en uiteenvalt. Een technologisch hoogstandje, des te complexer omdat het kubusvormige satellietje vlak vóór zijn terugkeer gegevens moet registreren, volgens de wetenschappers in een kritieke fase van de missie.

Een ambitieus project, dat gefinancierd wordt door onder meer de ESA en het Federaal Wetenschapsbeleid, maar dat wat meer helderheid in de zaak kan scheppen!