Prestigieuze prijs voor Peter Carmeliet

05/10/2018

Professor Peter Carmeliet heeft als eerste Belg ooit de internationale Heinekenprijs voor de geneeskunde gewonnen. Hij krijgt deze onderscheiding voor zijn baanbrekend onderzoek naar de vorming van bloedvaten.

De 59-jarige Peter Carmeliet is hoogleraar aan de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor de Biotechnologie (VIB). Zijn onderzoek naar bloedvaten komt van pas in de bestrijding van kanker en andere aandoeningen. Bij heel wat ziekten spelen bloedvaten een belangrijke rol. Zo is er bij een hartinfarct een tekort aan bloedvaten, terwijl er bij sommige oogziekten, ontstekingen en kanker er te veel gevormd worden. Bloedvaten in een kankergezwel functioneren doorgaans niet goed, waardoor ze lekken en er uitzaaiingen ontstaan. Peter Carmeliet zoekt nu naar een manier om deze bloedvaten te herstellen, zodat de kankercellen minder de neiging hebben om uit te zaaien.

De Heinekenprijs voor de geneeskunde is een van de belangrijkste onderscheidingen na de Nobelprijs en wordt sinds 1989 om de twee jaar uitgereikt. Er hangt een bedrag van 200.000 Amerikaanse dollar aan vast.