Postmortaal onderzoek op foetus geholpen met angiografie

04/08/2022

Het universitair ziekenhuis Saint-Luc van de UCLouvain heeft een Belgische primeur op zijn naam. Door de inspuiting van een specifieke vetabsorberende contrastvloeistof brengt het uiterst gedetailleerd en waarheidsgetrouw het vaatstelsel in beeld van een foetus die gestorven is in de baarmoeder, na een miskraam of ten gevolge van een zwangerschapsonderbreking. Dit bespaart ouders een pijnlijke klassieke autopsie.

Medische beeldvorming door angiografie, dus het in kaart brengen van de bloedvaten met behulp van contrastvloeistof, wordt al jaren toegepast bij volwassenen om afwijkingen of letsels op te sporen. Maar zodra de dood is ingetreden is een vloeistof nodig die zich met olie mengt om nog resultaat te zien. Dat is Saint-Luc nu gelukt bij foetussen, een opmerkelijke vooruitgang. Foetussen zijn namelijk erg klein en nauwkeurig ontleden is soms onmogelijk. Daarbij maken de maceratie in de baarmoeder en bepaalde veranderingen na overlijden weefselanalyses een stuk moeilijker. Dankzij deze specifieke vorm van angiografie worden heel wat vragen omtrent de oorzaak en de omstandigheden van overlijden opgehelderd, zonder dat de foetus hoeft te worden ontleed.

Deze techniek biedt allerlei voordelen. De inspuiting gebeurt via de navelstreng en is dus minder invasief dan via de dij; de ouders beschikken over waardevolle informatie over de doodsoorzaak van de foetus; ze geven makkelijker toestemming dan voor een klassieke autopsie en alle radiologische gegevens worden opgeslagen.