Plastic afval in onze zeeën en oceanen beter opsporen

02/03/2022

Belgische wetenschappers hebben een snellere en goedkopere methode ontworpen om microscopische plasticdeeltjes die de wateren op onze planeet vervuilen op te sporen.

De hoeveelheid en aard van de plasticdeeltjes die alle levensvormen in de zeeën en oceanen aantasten opsporen is absoluut noodzakelijk om dat soort vervuiling efficiënt aan te pakken. In dat verband heeft een Belgisch team wetenschappers van de UGent in samenwerking met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en dat voor onder meer visserijonderzoek (ILVO) een nieuwe erg efficiënte techniek ontwikkeld.

Tot nu toe was de inzet vereist van heel wat personeel en van vrij dure apparatuur om microplastics in het water op te sporen. Voortaan zou dat met die nieuwe methode wetenschappers overal ter wereld heel wat sneller en efficiënter moeten lukken, want de analyses kunnen met artificiële intelligentie halfautomatisch gebeuren.

Concreet steunt de analyse op herkenningsalgoritmen gekoppeld aan kleurcodes die oplichten in watermonsters onder de microscoop. Terwijl de analyse vroeger een hele dag in beslag nam, is dat nu minder dan een uur.

Als we de dichtheid, grootte en soort van de aanwezige polymeren kennen, kunnen we de oorzaken van de vervuiling van de zeeën en oceanen beter bepalen. De vormen van vervuiling beter in kaart brengen, houdt in dat we ze efficiënter kunnen bestrijden.

Dat is een echte doorbraak in de strijd tegen het plastic afval dat het leven in onze zeeën en oceanen bedreigt.