Plasmabehandeling voor COVID-19?

23/10/2020

Als de klinische studie bewijst dat de plasmabehandeling werkzaam is, kan deze essentieel blijken in de strijd tegen corona. Een Belgische vestiging van een farmabedrijf mag alvast de massaproductie voor haar rekening nemen.

Een enthousiaste Pierre Dorignaux, hoofd van de farmaceutische productievestiging Takeda in het Henegouwse Lessen: ‘Men heeft ons gekozen voor onze technologische en menselijke expertise, maar ook omdat we snel de gevraagde producten kunnen leveren.’

De Japanse groep Takeda, lid van het samenwerkingsverband tussen farmabedrijven CoVig-19 Plasma Alliantie, vertrouwt op de Belgische knowhow om een van de grootste productiecentra ter wereld te worden in de behandeling van COVID-19 met bloedplasma.

Hoewel de klinische studie nog niet voltooid is, lijkt immuniteit te worden overgedragen wanneer bij zieken plasma van genezen coronapatiënten wordt geïnjecteerd. Plasma is immers het vloeibare bestanddeel van bloed met de meeste antistoffen. Ingespoten bij zieken versterken zij hun immuunsysteem en stellen hen in staat het coronavirus beter te lijf te gaan.

Laten we hopen dat dit geneesmiddel werkzaam blijkt en in de commerciële fase snel op grote schaal in België kan worden geproduceerd.