Picasso en Simba eindelijk in de ruimte

04/09/2020

Na verschillende keren uitstel, door het slechte weer en de Covid-19-crisis, stijgt de Vega-raket dan eindelijk op van Kourou met twee Belgische minisatellieten aan boord: Picasso en Simba.

Dat is goed nieuws voor Europa, dat zich moet positioneren op de ruimtevaartmarkt, waar de concurrentie hard is. Het gaat om de eerste vlucht gefinancierd door het Europees Ruimteagentschap (ESA), waardoor het  mogelijk is om zo'n groot aantal kleine satellieten in één enkele reis in een baan om de aarde te brengen. De Vega-raket zal 53 kleine satellieten in een baan om de aarde brengen voor 21 klanten uit 13 landen.

Die kleine satellieten, CubeSats genaamd, hebben de vorm van een kubus van ongeveer 10 vierkante cm en zijn zeer licht - ongeveer 1,3 kg. Ze zijn vervaardigd met behulp van standaardcomponenten en maken het mogelijk om wetenschappelijk onderzoek in de ruimte uit te voeren tegen een redelijke prijs.

Twee van deze CubeSats, Picasso en Simba, zijn Belgisch en hebben elk een specifieke missie. Picasso, ontwikkeld door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie, zal de demping van het zonlicht door de aardse atmosfeer bij zonsopgang en zonsondergang meten om de verticale verdeling van de ozonconcentratie in de stratosfeer te bepalen.

Simba, uitgevoerd door het Koninklijk Meteorologisch Instituut, zal de klimaatverandering analyseren. Het zal zowel de energie meten die de Aarde ontvangt van de Zon als de energie die de Aarde verliest in de ruimte. Het is deze onbalans die bepaalt of de planeet opwarmt of afkoelt.

Het ruimtevaartagentschap hoopt dat de CubeSats zullen aantonen dat ze de technologische rijpheid hebben bereikt die nodig is om echte wetenschappelijke instrumenten te worden die het overwegen waard zijn voor aardobservatie.