Paardengeneeskunde in België: absoluut top

25/05/2022

De medische zorg en begeleiding voor paarden genoot al een stevige faam tot ver buiten onze landsgrenzen. Nu de twee beste paardenklinieken in België samensmelten, Equitom in Lummen en Dierenkliniek De Bosdreef in Moerbeke, worden hun kennis en expertise gebundeld. Daarmee ligt de weg naar een waar paradijs voor de viervoeters met een probleem open.

Internationaal horen onze paarden en ruiters tot de primussen. Zoals onze maneges, waar zelfs de kinderen van wereldsterren als Bill Gates of Bruce Springsteen de weg naar vonden. De fusie van Equitom en De Bosdreef zal de kwaliteit op het vlak van paardengeneeskunde tot ongeziene hoogtes opstuwen. Daarover zijn beide klinieken het volmondig eens. Voortaan zullen de beste krachten hun kennis en kunde bundelen: diagnostici, orthopedisten, chirurgen, specialisten in complexe behandelingen bij paarden en in medische beeldvorming. Specialisatie troef tegenwoordig. Maar die heeft uiteraard zijn prijs. Gelukkig ondersteunt een investeringsfonds de hooggespannen strategische en financiële verwachtingen.

Naast zuiver medische biedt de fusie technologische voordelen. De twee robotarmen in Lummen om CT-scans van een paard te maken, kunnen ook ingezet worden voor patiënten in Moerbeke. Dergelijke CT-scans gebeuren in amper 30 seconden, terwijl het paard gewoon onder sedatie blijft rechtstaan en het niet hoeft te worden verdoofd, wat het risico op een beenbreuk verkleint. Van die robots zijn er trouwens wereldwijd amper vier.