Oufti: een groot concept voor een mini-satelliet
Op 22 april om 23u02 zal een raket opstijgen vanaf Kourou, in Frans-Guyana. Dit zal een een nano-satelliet aan boord hebben, Oufti-1, gebouwd door de Universiteit van Luik (ULg) en zijn studenten. Het gaat om de eerste Belgische niet-industriële satelliet, de eerste realisatie van zijn soort.

Het is een primeur in België: Oufti-1 (acroniem voor Orbital Utility for Telecommunication Innovations) zal de eerste satelliet zijn die volledig gebouwd is in ons land, en meer specifiek in Luik. Het Europese Ruimte Agentschap (ESA) heeft in juli vorig jaar het project Oufti geselecteerd. Het was in de eerste plaats een educatief avontuur dat een vijftigtal ingenieursstudenten van de Universiteit van Luik en andere hogescholen van de stad Luik zoals Gramme en ISIL mobiliseerde.
Oufti-1 zal niet dienen voor commerciële doeleinden maar zal twee hoofdfuncties hebben. Door de eerste satelliet met de D-STAR digitale technologie, wordt het mogelijk om een nieuw digitaal communicatieprotocol te testen, teneinde een betere signaalkwaliteit te hebben. Het zal ook toelaten om nieuwe zonnecellen te testen met een hoge efficiëntie.
De bouw van de satelliet is niet gemakkelijk geweest; de verantwoordelijken voor het project werden met vele obstakels geconfronteerd. Er werd nog nooit een satelliet gebouwd aan de Universiteit van Luik, dus het was een grote primeur, die gekenmerkt werd door beproevingen, fouten maar ook ontdekkingen.
De lancering van de Oufti-1, gepland voor 22 april, zal ook live te volgen zijn vanuit de zaal “Lambert Noppius”, gelegen in het Opera complex van de stad Luik.