Op zoek naar leven op de manen van Jupiter

21/04/2022

Het Europees Ruimteagentschap kondigt voor 2023 de lancering aan van zijn Juice-satelliet. België en meerdere Belgische bedrijven nemen deel aan die missie, die wil ontdekken of er leven mogelijk is op drie Jupitermanen.

De Europese Juice-satelliet zal in 2023 met een Ariane 5-raket worden gelanceerd, maar hij zou pas in 2031 op Jupiter landen na een reis van 600 miljoen kilometer.

Deze satelliet, uitgerust met een rist instrumenten, is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen Europese bedrijven en instellingen.

Voor België werkte de Koninklijke Sterrenwacht van België en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie mee aan de ontwikkeling en het gebruik van test- en kalibratieapparatuur voor een hyperspectrale beeldvormer (MAJIS).

Ook privébedrijven sprongen mee op de kar. Antwerp Space uit Hoboken levert een subsysteem dat de hele missie lang goede communicatie met de aarde en radio-experimenten mogelijk maakt.

Lambda-X uit Nijvel van zijn kant maakte en certificeerde een reeks van vier cameralenzen, waarmee je satellieten kan volgen en waarnemingen doen. Euro Heat Pipes (EHP), ook uit Nijvel, leverde een reeks van 27 hittepijpen, dat zijn temperatuurregelsystemen.

We vermelden ook het Centre spatial de Liège (CSL), dat met name de zonnepanelen van de satelliet homologeerde, of ze bestand zijn tegen extreme temperatuurschommelingen.

Dat wordt een mooi project, Jupiter en zijn drie grote manen met een oceaan zo in detail te bestuderen, in de hoop er eventuele sporen van leven aan te treffen!