Op weg naar de Zuidpool

18/08/2022

Wanneer moderne technologieën en het archief van de Koninklijke Bibliotheek van België elkaar de hand reiken, schepen we in op de Belgica voor een mythische reis naar Antarctica.

Op 16 augustus 1897 vertrekt het eerste Belgische onderzoeksschip, de Belgica, in Antwerpen naar de Zuidpool, toen nog onbekend gebied. Onder leiding van Adrien de Gerlache.

Je moet weten dat destijds de Zuidpool nog niet in kaart was gebracht en niemand vermoedde dat een Belgische 31-jarige officier het geld zou bijeenbrengen om een walvisvaarder om te bouwen tot onderzoeksschip, met een bemanning van wetenschappers en varend personeel uit België, maar ook uit de Verenigde Staten, Noorwegen, Polen en Roemenië.

De dochter van gezagvoerder de Gerlache schonk kaarten en bijbehorende aantekeningen aan de KBR. Zo weten wij vandaag hoe het eraan toeging tijdens die expeditie op de Atlantische Oceaan, bij aankomst in Rio de Janeiro in de gietende regen, in Montevideo, Vuurland … en dan het onbekende. De doortocht in de Straat van Magellaan is de echte start van het avontuur, op een plek waar veel andere zeelui strandden.

Deze story mapping dompelt ons letterlijk onder in het dagelijkse leven van de bemanning. Een menselijk en wetenschappelijk avontuur dat België mee op de wereldkaart heeft gezet.

Er waren drones noch sociale media, maar alleen geschriften die ons 125 jaar later deze fascinerende tocht laten herbeleven. Waar u ook in de wereld bent, stap aan boord van de Belgica en verken de Zuidpool in de voetsporen van de eerste Belgische ontdekkingsreizigers.