Op naar interstellair reizen

18/12/2020

Een Belgisch team wetenschappers bedenkt een zonnezeil dat bijna de lichtsnelheid haalt.

Onlangs publiceerden een astrofysicus, een wiskundige en een informaticus van het Institut des systèmes complexes van de Universiteit Namen hun werk in de Physical Review Research. Het team wetenschappers bedacht een revolutionaire modellering voor een zonnezeil die veel bijval oogst in de internationale wetenschappelijke gemeenschap. Met hun modellering zouden er namelijk ongeziene snelheden mogelijk zijn.

De resultaten van de Belgische studie zullen concreet worden gebruikt om met robots Alpha Centauri te verkennen, het planeten- en sterrenstelsel dat zich het dichtst bij ons zonnestelsel bevindt. Met het Starshot-project willen wetenschappers die door miljardairs Yuri Milner en Mark Zuckerberg worden gefinancierd over een twintigtal jaar meerdere duizenden ultralichte ruimtesondes van 1 gram lanceren. Die ruimtesondes zullen uitgerust zijn met de zonnezeilen die de Belgen hebben ontworpen.

Voor een toekomstige bemande vlucht is een zonnezeil enkel theoretisch haalbaar: om een ruimtetuig van 100 ton de ruimte in te sturen, heb je zeilen met een diameter van enkele honderden kilometers nodig.

.