Op-en-top innovatieve gassensoren

04/11/2021

Belgische investeringen zorgen ervoor dat binnenkort gloednieuwe microgassensoren op de markt komen. Daar ging vijftien jaar onderzoek in de laboratoria van UCLouvain aan vooraf.

VOCSens, een spin-off van UCLouvain, heeft kleine gassensoren ontwikkeld op basis van compleet andere technologische keuzes dan voor de producten die nu al op de markt zijn. Zijn nieuwe concept van milieucamera is in staat gasmoleculen in de atmosfeer op te sporen. Bovendien kan die camera de verschillende gemeten gassen sorteren en er door algoritmen de meest relevante gegevens uit halen.

Concreet zetten multipixelsensoren, vergelijkbaar met die in mobiele telefoons, de signalen gekoppeld aan de aanwezigheid van gas om in elektrische signalen. Die laatste worden daarna door algoritmen van artificiële intelligentie vertaald in bruikbare waarden dankzij polymere nanocomposietmaterialen. Aldus kunnen die nieuwe microsensoren verschillend reageren op het soort gas.

Deze microsensoren hebben allerlei toepassingen die moeten bijdragen tot een beter milieutoezicht. Dat gaat van gasdetectie in industriegebieden, over de monitoring in waterzuiverings- en recyclage-installaties en de meting van de luchtkwaliteit tot het toezicht op de ziektetoestand van patiënten of het opsporen in koelkasten van voeding die ongeschikt is voor consumptie.

Deze Belgische microsensoren zijn kleiner maar ook tot 50 keer goedkoper dan de traditionele en voldoen aan de vereiste criteria om uit te groeien tot marktleider in deze sector.