Onderzoekers KU Leuven ontdekken tropische parasiet in Zuid-Europese zoete wateren

08/08/2024

Wat is er heerlijker dan tijdens uw vakantie in het zuiden bij heet weer in een rivier, vijver of meer te plonzen? Toch even opletten: de KU Leuven waarschuwt voor een tropische parasiet die zich ontwikkelt in zoetwaterslakken en de infectieziekte schistosomiase kan veroorzaken.

Voor schistosomiase of bilharziasis in tropische gebieden wordt al langer gewaarschuwd. Oorzaak van deze infectieziekte is een parasitaire platworm die een zoetwaterslak als gastheer uitkiest. Uit die kleine slak komen uiteindelijk honderden tot duizenden witte larven vrij. Zij hebben het voorzien op de mens. Een zestal weken nadat ze zich door de huid hebben geboord, duiken de symtomen op: huiduitslag, hoofdpijn, bloedarmoede, bloed in urine of stoelgang, hevige buikpijn. Als de ziekte onbehandeld blijft, zijn zelfs onvruchtbaarheid, blaaskanker, leverfibrose of bij jonge kinderen groei- en leerachterstand niet uit te sluiten. Er bestaat geen vaccin tegen, wel effectieve medicatie. Wat niet wegneemt dat de impact op het leven van een besmet persoon aanzienlijk is. Dodelijke slachtoffers zijn gelukkig erg zeldzaam. Waakzaamheid is uiteraard geboden.

Nu al komt de parasiet voor in Zuid-Spanje en op Corsica. Door de klimaatopwarming verwacht de KU Leuven dat hij in de loop van deze eeuw met de zoetwaterslak mee naar het noorden zal oprukken en dat zwemmers in open water in de helft van Griekenland, Italië, Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk risico op besmetting gaan lopen.