Onbekende chimpanseesoort in Congo ontdekt

08/04/2021

Anne Laudisoit, een Belgische wetenschapster, en haar team hebben in de provincie Ituri, bij het Albertmeer, in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) een ondersoort van de champansees ontdekt.

In deze regio ligt een mozaïek van 20 stukjes bergwoud, met een totale oppervlakte van 70 km². In drie van die beboste deeltjes ontdekte en documenteerde een Belgisch-Congolees expeditieteam onder leiding van de Belgische epidemiologe en biologe Anne Laudisoit een populatie oostelijke chimpansees, een ondersoort die bedreigd is naarmate haar leefgebied inkrimpt door de boskap om plaats te maken voor de landbouw. Tijdens entomologisch onderzoek hoorde de wetenschapster en avonturierster, dankzij de loslippigheid van haar gids, over het bestaan van Mbudha, de bron der chimpansees.

Met cameravallen konden de wetenschappers het doen en laten volgen van 42 volwassen en 10 babyapen, in de documentaire gemaakt met fotojournaliste Caroline Thirion.

In het voorjaar van 2021 trokken Anne Laudisoit en een team biologen andermaal op expeditie naar de regio en observeerden ze 15 andere chimpansees. Ze willen onder meer nagaan hoe de Mbudha-populatie genetisch wel of niet verwant is aan andere populaties in de regio.