Nieuwe test om corona te bestrijden

28/10/2020

Het UZ Leuven ontwikkelt een nieuwe coronatest op basis van uitgeademde lucht, in samenwerking met het technologisch onderzoekscentrum Imec, een van ’s werelds meest vooraanstaande O&O-centra voor micro- en nano-elektronica.

Momenteel bestaan er drie soorten testen om corona op te sporen. De zogeheten PCR is een moleculaire test die duidelijk maakt of iemand een virus heeft opgelopen. Eenvoudiger en sneller dan de PCR-testen die in het lab moeten gebeuren, zijn de antigentesten, die tot de nieuwe opsporingsstrategie behoren maar minder betrouwbaar zijn door hun complexiteit. Serologische testen tot slot op basis van een bloedstaal tonen alleen aan of een patiënt antistoffen heeft aangemaakt.

De Vlaamse minister van Innovatie kondigde aan dat nu een nieuw soort test wordt bestudeerd, op basis van uitgeademde lucht. Het virus wordt vooral overgedragen via de partikels in die lucht en dat maakt die revolutionaire test zo betrouwbaar. Daarbij heeft ze het enorme voordeel dat je in vijf minuten weet of iemand drager is van het virus en het kan overdragen.

De wetenschappers mikken op een prototype uiterlijk in de zomer van 2021. Er is 2 miljoen euro vrijgemaakt om het tegen dan op Brussels Airport uit te testen.