Nieuwe stap vooruit in kankeropsporing

23/09/2021

Dankzij de UCLouvain is een nieuwe techniek voor het diagnosticeren van kankers in ontwikkeling. Daartoe is onlangs een exclusief partnerschapsakkoord gesloten met een Amerikaans farmabedrijf.

Eerder onderzoek van de UCLouvain in samenwerking met de universiteit van Duke (North Carolina) had uitgewezen dat verschillende kankertypen bij mensen melkzuur (lactaat) verbruiken om zich te voeden. In de nasleep is een radioactieve tracer ontwikkeld waarmee het metabolisme van dit lactaat in geoxygeneerde tumoren en hun micro-omgeving in beeld kan worden gebracht.

Anders dan de meeste medische tracers legt die welke de wetenschappers uit Louvain-la-Neuve hebben ontwikkeld bepaalde kankerletsels bloot die bij een gewone diagnose onopgemerkt blijven.

Dus is zopas met het bedrijf Telix Pharmaceuticals Limited een akkoord gesloten om deze ontdekking operationeel uit te werken. Meer nog: het Amerikaanse bedrijf gaat onderzoeken of deze techniek ook geschikt is om de meest agressieve kankers en die waarop de huidige behandelingen het minst vat hebben te identificeren.

Professor Pierre Sonveaux is opgetogen over dit partnerschap: ‘We zijn ervan overtuigd dat deze diagnose de behandeling van kankerpatiënten verbetert. Kers op de taart: de octrooihouder heeft besloten zijn royalty’s over te dragen aan verenigingen zonder winstoogmerk.’

Aldus krijgt een ontdekking van Belgische wetenschappers concreet gestalte als een echte doorbraak in de strijd tegen kanker.