Nieuwe soort dinosaurus tentoongesteld in Brussel

16/05/2019

Het Museum voor Natuurwetenschappen presenteert Arkhane, het fossiel van een nieuwe soort allosauriër, dat in wereldprimeur tot 31 maart 2020 wordt tentoongesteld.

De naam Arkhane is een samenvoeging van het Latijnse arcanus, dat raadselachtig of geheim betekent, en Genghis Khan, de machtige veroveraar. Het authentieke skelet is voor 70% volledig (wat uitzonderlijk is) en meet 8,7 meter lang bij 2,6 meter hoog. Met zijn scherpe klauwen en tanden en zijn snelheid tot wel 30 à 50 km/u. moet Arkhane inderdaad een geduchte rover zijn geweest.

Deze tweepotige en vleesetende dino stamt uit het Boven-Jura, zowat 155.000.000 jaar geleden. Hij moest lang wachten om te worden ontdekt, want pas in 2014 werd hij opgegraven op de vindplaats Barnum-Kaycee in Wyoming, VS. Arkhane kwam naar Brussel via een anonieme privéverzamelaar, die hem tijdens een veiling in Frankrijk op de kop had getikt.

Kom dit nieuwe landroofdier uit het Juratijdperk bewonderen in de Galerij van de Evolutie, waar u eveneens kunt kennismaken met zeedieren uit datzelfde tijdvak. Kijk voor de openingstijden op de website van het Muséum.