Nieuwe ontdekking brengt meer inzicht in de ziekte van Parkinson

09/05/2016

Het Laboratorium voor Neurofysiologie van de Université libre de Bruxelles (ULB Neuroscience Institute) bracht zopas de belangrijke rol aan het licht van de NMDA-receptor voor glutamaat, een primordiaal gen in de synaptische plasticiteit, in fenomenen van procedureel geheugen en motorische controle. Die ontdekking verschaft meer inzicht in pathologieën zoals de ziekte van Parkinson en drugsverslaving.

In een artikel dat verscheen in het magazine Journal of Neuroscience, tonen Alban de Kerchove d’Exaerde en zijn team het belang aan van dit glutamaatgen in het cellulaire mechanisme van de geheugenvorming in het inhibitoire circuit in de basale kernen. Dit is een groep subcorticale hersengebieden die een belangrijke rol speelt in het motorisch leerproces en het beloningscircuit. Die worden allebei aangetast bij de ziekte van Parkinson en bij drugsverslaving.

De onderzoekers tonen aan dat het verlies van dit gen de structuur van de neuronen aantast en hun prikkelbaarheid vermindert. Dit leidt tot een afname van gewennings- en associatief gedrag, waar we dagelijks een beroep op doen in onze leerprocessen, alsook van de motorische leerstrategieën.

De ontdekking maakt het niet alleen mogelijk om de sleutelrol van dit gen in geheugenfenomenen en daaraan gerelateerde pathologieën aan te tonen, ze illustreert ook het topniveau van het ULB Neuroscience Institute. Met zijn 4 faculteiten, 17 laboratoria en 150 onderzoekers reikt het instituut een nieuwe benadering aan die inzicht verschaft in de ontwikkeling van de hersenen en in de degeneratie van de cognitieve functies die kan leiden tot ziektes als Alzheimer of Parkinson.