Nieuwe neuronenpopulatie ontdekt
Belgische wetenschappers hebben een neuronenpopulatie blootgelegd die een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van psychiatrische en motorische stoornissen.
Samen met een team van het Douglas Institute van de McGill University in Montréal hebben wetenschappers van het Neurophy Lab van het ULB Neuroscience Institute, faculteit Geneeskunde, een nieuwe tot nu toe weinig bekende neuronenpopulatie geïdentificeerd die een sleutelrol speelt in de motorische controle van het brein. Het gaat om het inwendige deel van het brein dat met name de motoriek, motivatie en impulsen regelt en een essentieel, zelfs het belangrijkste, hersengebied is voor de besluitvaardigheid en bovendien een sleutelrol speelt bij verslavingsverschijnselen.
‘Deze dopaminerge neuronen grijpen voornamelijk in op twee neuronenpopulaties in het striatum, die elk een ander type dopaminereceptor tot expressie brengen: ofwel D1-receptoren, die de neuronen activeren, ofwel D2-receptoren, die ze remmen’, voegen Alban de Kerchove d'Exaerde, Patricia Bonnavion en Christophe Varin, wetenschappers van het Neurophy Lab, eraan toe. Deze twee populaties vormen twee verschillende paden, waarvan wordt verwacht dat ze de motoriek vergemakkelijken of afremmen, terwijl ze in harmonie functioneren.’
Er is nog een andere, minder uitgebreide, neuronenpopulatie die beide typen dopaminereceptoren (D1 en D2) heeft. Wetenschappers hebben nu haar rol en functie, tot nu toe onbekend, in kaart gebracht.
In een studie gepubliceerd in Nature Neuroscience hebben de Belgische en de Canadese teams innovatieve genetische hulpmiddelen ingezet bij muizen om specifiek deze andere neuronenpopulatie te omschrijven en haar meervoudige functie en rol in de hersenfysiologie en de motorische controle te begrijpen. Zoals in het artikel wordt uitgelegd ‘brengen deze resultaten een belangrijke nieuwe speler in de fysiologie en functionele organisatie van het striatum aan het licht. De ontregeling ervan zou een onvermoed risico kunnen vormen voor de vatbaarheid voor bepaalde psychiatrische stoornissen waarbij veranderingen in het striatum optreden (verslaving, autisme, schizofrenie, ADHD, obsessief-compulsieve stoornissen, enz. ) en zou ook grote impact kunnen hebben op de symptomatologie van de ziekte van Parkinson.’
Deze ontdekking zet dus de deur open naar nieuwe behandelmethoden.