Nieuwe Belgica vaart nieuwe opdrachten tegemoet

04/06/2021

Na zijn tewaterlating en de uitgebreide technische uitrusting op een Spaanse scheepswerf is het nieuwe Belgische onderzoeksschip van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) nu operationeel. Het vervangt de RV Belgica, na 37 jaar dienst.

Het nieuwe schip, eigendom van de Belgische institutionele partners Landsverdediging, Federaal Wetenschapsbeleid en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBINW), heeft alle nodige apparatuur en hypermodern materiaal aan boord, dankzij de samenwerking met Spanje op de scheepswerf van Vigo. Nu maakt het zich klaar om af te varen naar zijn thuishaven, Zeebrugge.

Dit 70 m lange vaartuig is niet alleen ruimer maar ook technisch geavanceerder, milieuvriendelijker en stiller dan zijn voorganger uit 1984, de RV Belgica. Met zijn hoogwaardige wetenschappelijke techniek komt er meer ruimte vrij voor de wetenschappers en voor onderzoek en kan het 300 dagen per jaar de zeeën doorkruisen tegenover 200 vroeger.

‘Met extra laboratoria en extra dagen op zee verdubbelen we de capaciteit van het schip’, merkt projectleider Lieven Naudts tevreden op. ‘Dat is belangrijk, want voor het eerst kunnen we de industrie voorstellen ook gebruik te maken van het schip.’ Die opgedreven interactie tussen wetenschap en industrie komt vooral tegemoet aan de wens een nieuwe dynamiek op gang te brengen die de blauwe economie kan aanvuren.

Vanaf deze zomer wordt de Belgica II op de Noordzee ingezet voor nieuwe wetenschappelijke en industriële opdrachten.