Nieuw partnerschap tussen UCLouvain en ESA om Covid-19 op te sporen

15/06/2020

Het Europees Ruimteagentschap (ESA) heeft 1 miljoen euro vrijgemaakt om het mobiele opsporingslab B-LIFE van de UCLouvain in de Italiaanse regio Piëmont in te zetten.

De ploeg van Jean-Luc Gala, operationeel directeur van het mobiele lab B-LIFE, wordt met deze opdracht belast.

Het doel is om in twee maanden tijd zowat 20.000 eerstelijnsgezondheidswerkers in de strijd tegen Covid-19 te testen om te zien wie wel en wie niet besmet is door het virus en wie een immuunreactie vertoont. Uit de resultaten zal blijken wie wel of niet mag blijven werken. De studie zal ook aantonen in hoeverre de tests uit België doeltreffend zijn en ze vergelijken met andere die verkrijgbaar zijn op de markt. Dit lab, uitgerust met apparatuur voor satellietcommunicatie, werd al met succes tegen het ebolavirus in Guinee ingezet. Het voordeel is dat het heel snel operationeel kan zijn en het vlak bij het gebied waar de gezondheidscrisis woedt, kan worden geïnstalleerd.

Deze vorm van samenwerking bewijst hoe belangrijk het is dat de UCLouvain haar knowhow inzake technologieën uit de ruimtevaart kan aanwenden om de pandemie beter te lijf te gaan. Al is er besloten prioritair te testen in een door Covid-19 zwaar getroffen regio, toch is het doel overal in Europa de screeningcapaciteit op een mobiele, snelle en flexibele manier op te drijven.