Nieuw Belgisch onderzoeksschip in de steigers

19/11/2018

De Belgica, het onderzoeksschip van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), is aan vervanging toe. Daarom investeert het KBIN in een nieuw schip om het wetenschappelijk onderzoek op zee te kunnen voortzetten.

De Belgica is versleten. Na 30 dienst, waarbij het schip onder meer gebruikt werd om de waterkwaliteit in de Noordzee te analyseren, dringt een vervanging zich op. Het onderhoud en de technische pannes kosten handenvol geld. Tegen oktober 2020 zou zijn opvolger, die ongeveer 54 miljoen euro zal kosten, klaar moeten zijn.

Voor die prijs krijgen de onderzoekers meer laboratoriumruimte aan boord en de modernste wetenschappelijke apparatuur. Het schip wordt 3 tot 4 keer groter en 20 meter langer dan de Belgica. Bovendien krijgt het een stille motor, wat belangrijk is voor visserijonderzoek.

Een naam voor het nieuwe onderzoeksschip is er nog niet. Die zal worden gekozen na een wedstrijd voor leerlingen van het eerste tot vierde jaar secundair onderwijs. Zij kunnen nog tot 31 januari 2019 meedoen. Daarna kiest het publiek een winnaar.