Neurowetenschap: Belgische wetenschappers ontdekken innovatieve therapie

13/06/2024

Een team rond een onderzoeker van de UCLouvain heeft een potentieel revolutionaire behandelmethode voor problemen als verslaving en depressie ontdekt.

Het baanbrekend onderzoeksteam waarvan Pierre Vassiliadis (UCLouvain en EPFL) de spil is, vond een manier om het striatum – diep in onze grijze cellen gelegen – te stimuleren. Zonder operatie of implantaten, op een niet-invasieve wijze dus. Een wereldprimeur!

De gebruikte techniek kreeg de moeilijke naam transcranial temporal interference stimulation (kortweg tTIS) en heeft mogelijk een impact op nare stoornissen als depressie, verslaving en vrijwel elke stoornis waarbij het beloningssysteem in de hersenen een hoofdrol speelt.

tTIS houdt in dat twee paar elektroden, strategisch op het hoofd van de patiënt geplaatst, in twee verschillende frequenties een zwakke stroom door de hersenen sturen. Het verschil tussen de frequenties stimuleert het geviseerde deel van het brein.

Wat is de volgende stap voor deze wetenschappers, die hiermee mogelijk geschiedenis schrijven? Ze gaan het klinisch onderzoeken.

Proficiat voor deze innovatieve onderzoekers, die bewijzen dat België koploper blijft op het vlak van wetenschappelijke ontdekkingen!