Naar een nieuw universeler vaccin

08/12/2021

Virologen van het Rega Instituut (KULeuven) volharden in hun onderzoek om een nieuw type vaccin te ontwikkelen dat effectiever is tegen de verschillende varianten van het coronavirus.

Eind 2020 al hadden Johan Neyts en zijn team virologen bijna hun onderzoek voltooid en lag een coronavaccin binnen handbereik. Alleen, de klinische fase kon niet worden gefinancierd. In deze ongeziene race tegen de pandemie zijn ze ingehaald door de farmareuzen Pfizer en Moderna.

Maar omdat het virus telkens muteert en twijfel rijst over de werkzaamheid van de bestaande vaccins tegen de nieuwe varianten (Alpha, Delta en vandaag Omicron) zetten de wetenschappers van het Rega Instituut hun onderzoek voort.

Dat is gebaseerd op een levend verzwakt gelekoortsvaccin. Concreet gingen professor Neyts en zijn team ervan uit dat het mogelijk is in de genetische code van het gelekoortsvaccin niet alleen de code te injecteren van het eiwit waardoor het coronavirus zich kan vasthechten aan menselijke cellen, maar ook stukjes genetische code van andere virussen, zoals het rabiës- of ebolavirus.

Tot nu toe zijn de klinische studies bij mensen nog niet opgestart. Maar bij ingeënte hamsters werd niet één virusdeeltje aangetroffen in de longen. Dit nieuwe ‘universele’ vaccin zou dus beschermen tegen de belangrijkste bekende varianten.

Iedereen beseft dat de strijd tegen het/de coronavirus(sen) de komende jaren door zal moeten gaan. Maar onze wetenschappers, waar we veel vertrouwen in hebben, staan daar steevast op de eerste rij.