Menselijk kankerweefsel getest in de ruimte

11/05/2021

Een team van Belgische wetenschappers start met een studie, geselecteerd door de Verenigde Naties, van de behandeling van kanker in gewichtloosheid in het toekomstige Chinese ruimtestation.

Het Chinese ruimtestation zou in 2024 operationeel moeten zijn. En de lijst van de eerste tien internationale wetenschappelijke onderzoeken die aan boord zullen plaatsvinden, is al rond. Uit de honderden studieprojecten wereldwijd kozen de Verenigde Naties met name Tumors in space van een Belgisch team.

Voor het eerst zal worden getest hoe menselijk kankerweefsel zich ontwikkelt in de ruimte. Hoofd radiobiologie van het SCK-CEN in Mol, Sarah Baathout: ‘We willen weten hoe we kanker, op aarde, beter kunnen behandelen.’

Concreet gaat het gedrag van minitumoren in de ruimte worden nagegaan. Als die weefsels (organoïden genoemd omdat ze de menselijke anatomie in miniatuur weergeven) in gewichtloosheid worden bestookt met hoge doses kosmische straling, zouden ze zich heel zeker anders ontwikkelen dan op onze planeet. Volgens de Belgische wetenschapster is ‘tumorweefsel doorgaans harder dan gezond weefsel. Als je de context wijzigt en tumorweefsel in gewichtloosheid brengt,  gaan de cellen meer zweven en verandert hun gedrag.’

Heel wat experten verwachten dat gewichtloosheid de woekering van kankercellen afremt. Zouden ze dan met toekomstige therapieën gebaseerd op gewichtloosheid ook gaan verdwijnen …?