Meest veelbelovende therapie tegen coronavirus komt eraan

11/03/2021

Wetenschappers van het VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie werken aan een medicijn dat mogelijk tegen alle vormen van het coronavirus beschermt.

Zelfs al blijven we hopen dat de gehele bevolking weldra zal zijn ingeënt, dan nog zou volgens de farmabedrijven een klein deel, minder dan 10%, niet immuum geworden zijn. Zolang het virus rondgaat, dreigen sommigen ziek te worden.

Wetenschappers van het VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie zouden bijna klaar zijn met een effectieve behandeling die kan voorkomen dat zieken ernstige symtomen krijgen.

VIB-wetenschapper Xavier Saelens: ‘Het virus neutraliseren met een medicijn op basis van antilichamen kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van zieken door te voorkomen dat ze ernstige gevolgen ondervinden. Vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem die soms zwak reageren op vaccins. Bovendien is de behandeling verzekerd voor het geval dat de vaccins niet zouden beschermen tegen de nieuwe varianten.’

Het merkwaardigst is dat deze doorbraak mogelijk werd dankzij een jonge kameelachtige die kort na zijn geboorte, nu al ruim vier jaar geleden, werd geïnjecteerd met virusdeeltjes van twee andere virusstammen die toen al bekend waren.

Zodra de wetenschappelijke wereld deze resultaten heeft bevestigd, worden de klinische tests op patiënten opgestart.